زیر شاخه آروارهداران:
بدن دارای سر سینه و شکم یا سر است. سر سینه یا سر از خارج بدون قطعه مینماید. سینه ، شکم یا تنه قطعه قطعه است. در سر یک یا دو جفت آرواره و دو جفت ماگزیلا وجود دارد. سخت پوستان ، صد پایان ، هزار پایان و حشرات در این زیر شاخه قرار میگیرند.
رده حشرات :
حشرات یا شش پایان ساکن خشکی هستند و بعضی بطور ثانویه آبزی شدهاند. سر 6 قطعه وسینه 3 قطعه است که معمولا دارای 3 جفت پا و دو جفت بال است. شکم اصولا 11 قطعه بدون زواید حرکتی دارد. چشمها مرکب و سادهاند. بیش از 800 هزار گونه دارند.
حشرات به دو رده بالداران و بدون بالان رده بندی میشوند .
زیر رده بدون بالان:
انواع ابتدایی ، بدون بال و بدون دگردیسی هستند. .
راسته پرتورا
فاقد شاخک بوده و اولین جفت پاهای حرکتی به اندامهای حسی مبدل گشتهاند. فاقد چشم ساده و مرکب و دارای چشم کاذب هستند. لوله های مالپیگی به صورت برجستگیهای کوچکی تحلیل رفته اند. سیستم تراشهای ساده بوده و یا اصلا فاقد آن میباشند. بدن 12 مفصلی و فاقد زایده سرسی است. پیش از کامل شدن تعداد مفاصل شکمی از تخم خارج شده لذا اصطلاحا آنامورف هستند.. .
راسته دیپلورا
این راسته را آپتر نیز مینامند. بدن کوچک و نرمی داشته و محیطهای تاریک و مرطوب را ترجیح میدهد. دارای شاخک طویل و فاقد چشماند. شکم 11 مفصلی و دارای سرسی است. لولههای مالپیگی پاپیلایی شکل میباشند. . راسته کلمبولا
دارای بدنی نرم و کوچک و شاخکهای کوتاه میباشند. چشمهای مرکب کوچک و یا تحلیل رفتهاند. معمولا جهنده بوده و این عمل را بواسطه عضو جهنده خاصی انجام میدهند. فاقد سرسی شکلی و لولههای مالپیگی میباشند. پوست اندازی به صورت اپیمورف است. یعنی تعداد مفاصل شکمی جانور به هنگام خروج از تخم کامل میباشند از این راسته جنس انوتوموبریا را میتوان نام برد.
راسته تیزانورا
خصوصیات بسیار نزدیک با راسته تیزانورا دارد و اصطلاحا دم مویی نامیده میشوند. اعضای راسته تیزانورا که ماهی نقرهای نیز نامیده میشوند. دارای بدن نسبتا طویل و فلسداری میباشند. شاخکها طویل و چشمهای مرکب رشد کردهاند. تعداد مفاصل شکمی 12 عدد بوده و در انتها به سرسی طویلی ختم میشود و لولههای مالپیگی و تراشهها بسیار رشد یافتهاند. از این راسته جنس ترموبیوس را میتوان ذکر کرد.
زیر رده حشرات بالدار
راسته راست بالان
ملخها ، سوسریها و جیرجیرکها در این راسته قرار دارند. قطعات دهانی خورد کننده هستند. بالهای جلویی باریک و بالهای عقبی نازک و تاشده در زیر بالهای جلویی هستند. بسیاری بدون بال هستند. گیاهخوارند و 25 هزار گونه دارند.
راسته پوست بالان />
قطعات دهانی خورد کننده هستند. بالهای جلویی کوتاه و بالهای عقبی بلند و نازک هستند. در نقاط تاریک بسر میبرند. شب فعال هستند و 1200 گونه .
. راسته ایزوپترا یا جوربالان />
موریانهها در این گروه قرار دارند. بالها مشابه و نازک هستند. زندگی اجتماعی دارند. بیشتر ساکن مناطق گرمسیری هستند. چند شکلی دارند و 2000 گونه دارند. />
راسته سنجاقکها />
سنجاقک در این راسته قرار دارد. بالها مشابه و دارای رگبالهای تور مانند هستند. بال سنجاقکها به سمت عقب تا نمیشود اما در گروهی از آنها بالها در هنگام استراحت تا میشوند. چشمهای مرکب بسیار مشخص دارند. شکم باریک و دراز است. صیاد هستند. آبششهای نایی دارند. 5000 هزار گونه دارند. />
راسته نوروپترا
مورچهگیرها در این گروه قرار دارند. بالها مشابه هستند. لارو دارای قطعات دهانی خورد کننده یا مکنده است. گوشتخوارند و از حشرات و کنهها تغذیه میکنند. 5000 گونه دارند. />
راسته پولک بالان />
پروانهها و بیدها در این گروه قرار دارند. دارای خرطوم هستند. در بیدها بال در زمان استراحت افقی میماند. شاخکها پرمانند و یا رشتهای هستند.
راسته دوبالان
مگسها و پشهها در این گروه قرار دارند. قطعات دهانی سوراخ کننده و مکنده هستند و قسمتی از آنها در خرطوم واقع است. بالهای عقبی کوچک است. 100 هزار گونه دارند. .
تولید مثل در حشرات
به جز چند مورد استثنایی عمل لقاح از طریق جفتگیری صورت میگیرد و تخم گذاشته میشود. در جنین جوانههای مولد زواید بدن به توالی از جلو به عقب ظاهر میشوند. هنگامی که لارو سر از تخم بیرون میآورد. شبیه جانور بالغ است و فقط کوچکتر هستند. لاروها طی پوست اندازیهای متوالی رشد میکنند و سرانجام محفظههایی در دیواره بدن پدید میآید و دیسکهای شفیرهای شروع به پیدایش میکند. تغییر شکل لارو کرمی شکل به جانور بالغ در درون پیله انجام میشود. در این مرحله محفظههایی که محتوی دیسکهای شفیرهای هستند باز میشوند و زواید جانور کم کم ظاهر میشوند.
محیط زندگی :
حشرات خشکزی، آبزی و بعضی از آنها در هردو محیط به سر می برند.حشرات خشکی در همه جای کره خاکی از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب را پوشش داده اند.البته با توجه به آلودگی های ایجاد شده توسط انسان در محیط مناطقی مثل محل تخلیه ی مواد شیمیایی را می توان بافت که عاری از این جانداران باشد . به هر حال در بیابانها ، شکاف صخره ها ، کوهستان ها ، مناطق مرطوب و باتلاقی یافت می شوند.
محیط زندگی حشرات آبزی تحت شعاع عوامل مختلفی چون مواد غذایی در دسترس ، PH،دما و پوشش گیاهی و شکارچیها قرار دارد.پراکندگی آنها تنها محدود به رودخانه و دریاچه ها نمی شود بطوری که میان بیش از یک میلیون گونه حشره که امروز در این سیاره زندگی می*کنند، حدود 1400 گونه ساکن اقیانوس*ها هستند. از این تعداد، فقط پنج*گونه حشره اسکیت*باز دریایی از جنس Halobates در آب*های آزاد زندگی می*کنند بقیه همه ساحلی هستند. اینکه حشرات که جزء در این مورد موجودات فوق*العاده موفق و همه*فن*حریفی هستند، نتوانسته*اند در محیط غنی دریا جای پای محکمی برای خود باز کنند، از دیرباز موجب حیرت زیست*شناسان شده است. در واقع احتمالا مشکل دقیقا همان نبود جای پا در اقیانوس*هاست. از میان تبیین*های بسیاری که در طول سال*های مطرح شده، قانع*کننده*ترین آنها معماری اندام*های تنفسی حشرات بوده است که اجازه نمی*دهد همچون بیشتر جانوران دریایی کوچک برای پنهان شدن از چشم ماهی*های شکارچی تا عمق زیادی در آب فروروند.
اما گرام راکستون از دانشگاه گلاسکو و استوارت*همفریز از دانشگاه شفیلد در انگلستان با این نظر مخالف*اند. آنها می*گویند چندگونه ساس آب شیرین در اعماق به راحتی زنده می*مانند و در بسیاری از حشرات تاکتیک*های ضدشکارچی موثر دیگری از جمله انواع سم تکامل یافته است. در عوض راکستون و همفریز پیشنهاد می*کنند آنچه حشرات را بازداشته فقدان اجسام جامد در اقیانوس*های باز است. بیشتر حشرات آبزی نیازمند سطوحی ـ سنگ، ساقه، پهنه برگ علف ـ به*عنوان لنگرگاهی برای تخم*های*شان یا مکانی برای خشک کردن بال*های*شان هستند. اما در دریا، اعضای جنس Halobates (که بدون بال*اند) برای گذاشتن تخم*ها*ی*شان حتی روی خرده*ریز تخته* پاره*های آب آورده نیز باید وحشیانه با یکدیگر رقابت کنند. ظاهرا موضوع صرفا آن است که حشرات از آنچه محیط زیست دریایی در اختیارشان می*گذارد به اثاثیه بیشتری برای زندگی نیاز دارند .
حشرات به جهت ويژگيهاي اسكلت بيروني خود كه از بخار شدن سريع آب بدن آنها جلوگيري ميكند، ميتوانند در سختترين شرايط اكولوژيك مثلا در بيابانهاي گرم و سوزان با حرارت 70 درجه سانتيگراد، در مناطق قطبي و پوشيده از برف و يخ و يا در معدنهاي نمكي به زندگي خود ادامه دهند. .
حشرات مضر
حشرات مضر بطور کلي به سه گروه اصلي تقسيم مي
۱- حشراتي که از گياهان تغذيه ميکنند؛
۲- حشراتي که از فرآوردههاي انباري تغذيه ميکنند؛
۳- حشراتي که انسان و ساير جانوران را مورد حمله قرار ميدهند.
حال به شرح هر يك از اين سه گروه ميپردازيم.
1- حشراتي که از گياهان تغذيه ميکنند: .
الف) حشراتي که از گياهان تغذيه ميکنند ممکن است بصورت مستقيم به گياه خسارت وارد كنند. مثل ملخها، لارو پروانهها و سوسكها كه مستقيماً از بخشهاي مختلف گياه تغذيه ميكنند اعم از برگ، گل، ميوه و چوب. />
ب) ايجاد خسارت از طريق تخم گذاري است، بعضي از حشرات مخصوصاً زنجركهاي خانواده سيکاديده (Cicadidae) و زنجرکهاي خانواده سيکادليده (Cicadellidae) از طريق تخمگذاري در سر شاخههاي ظريف گياهان به آنها خسارت وارد ميکنند..
ج)ايجاد خسارت از طريق انتقال بيمارهاي ويروسي، باکتريايي و مايکوپلاسمائي و احتمالاً قارچي. در بين حشرات دو گروه شتهها و زنجرکهاي خانواده سيکادليده (Cicadellidea) از اهميت بيشتري در نقل و انتقال عوامل بيماريزا گياهي برخوردار هستند. همچنين سخت بالپوشان خانواده اسکوليتيده (Scolytidae ) در نقل و انتقال عوامل قارچي نقش دارند
. 2- حشراتي كه به فرآوردههاي انباري خسارت ميزنند و خود نيز به سه دسته تقسيم ميشوند:
الف) اولين گروه آفات چوب ميباشند.
چوب يکي از مهمترين محصولات است که در زندگي بشر نقش دارد. چوبهاي صنعتي گاهي مورد حمله بعضي از حشرات قرار ميگيرند از جمله مهمترين اين حشرات موريانهها هستند.
چگونگي هضم چوب بوسيلهي موريانهها.
موريانهها خود قادر به هضم سلولز يا چوب نيستند. در داخل دستگاه گوارش موريانه تک سلوليهاي فلازلداري زندگي ميکنند که آنزيمهاي مورد نياز براي تجزيه سلولز را توليد ميکنند و آن تک سلوليها هستند که باعث هضم سلولز ميشوند. در واقع نوعي همزيستي بين تک سلولي و موريانهها از اين طريق ايجاد شده است. />
ب) دومين گروه از آفات فرآوردههاي انباري، آفات پارچه و منسوجات هستند. تعدادي از حشرات از جمله پروانههاي خانواده تينيده (Tineidae) و سخت بالپوشان درمستيده (Dermestidae) گاهي به منسوجات خسارت سنگيني وارد ميکنند.
ج) سومين گروه از آفات مواد غذايي، انباري است. حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد محصولات کشاورزي بعد از مرحله کاشت و پس از برداشت در انبار توسط آفات مختلف از بين ميروند. در بين آفات انباري سوسکهاي خانواده درمستيده (Dermestidae ) و بروخيده ( Bruchidae ) و کورکولينيده (Curculionidae)، در بين پروانهها تعدادي از گونههاي خانواده پيراليده (pyralidae ) مثل پلوديا اينترپونکتلا (Plodia interpunctella) و افيستيا کونيلا (Ephestia Kuhniella ) از اهميت زيادي برخوردارند.
3- حشراتي که انسان و ساير جانوران را مورد حمله قرار ميدهند. آنها نيز به چند گروه تقسيم ميشوند: الف) حشرات آزار دهنده مثل تعدادي از پشهها و مگسها. گرچه ممکن است که ناقل بيماري مهمي نباشد ولي به هر ترتيب باعث سَلب آسايش از انسان ميشوند.
ب) دومين گروه از حشراتي که به انسان خسارت ميزنند حشرات انگل هستند و به دو گروه تقسيم ميکنيم:
1) حشرات انگل خارجي مثل ککها و شپشها و در مواردي ساسها که با تغذيه از خون انسان گاهي بيماريهايي را به انسان منتقل ميکنند. ساسها در واقع نوعي سن هستند.
2)حشرات انگل داخلي مخصوصاً تعدادي از مگسها مثل خانواده کاليفوريده (Calliphoridae) و خانواده اُستريده (Oestridae) و خانواده تابانيده (Tabanidae) كه از اهميت زيادي برخوردارند. اين مگسها عموماً تخم خودشان را بر روي چهارپايان وحشي و اهلي قرار ميدهند. بعد از اينکه لارو از تخم خارج ميشود وارد بدن چهار پايان ميشود و مراحل نشو و نماي لاروي خود را در داخل بدن طراحي ميکند و زماني که ميخواهد تبديل به حشره کامل بشود در بسياري از مگسها پوست سوراخ ميکند. مثل خانواده استريده (Oestridae) كه از اهميت زيادي برخوردارهستند. سپس وارد خاک ميشوند و تبديل به شفيره و حشره کامل ميشوند. و از اين طريق کاملاً باعث ضعف جانوران مخصوصاً احشام و چهارپايان وحشي ميشوند.
ج) سومين گروه از حشراتي که به انسان حمله ميکنند حشرات ناقل از جمله خانواده کوليسيده (Culicidae) و سايکوديده (Psychodidae) هستند که از اهميت زيادي برخوردارند. پشههاي خانواده کوليسيده مراحل نشو و نماي لاروي خودشان را در داخل آب سپري ميکنند. حشرات ماده قادر هستند انسان را نيش بزنند و همراه نيش زدن عوامل مختلف ويروسي و باکتريايي را وارد بدن ميکنند. مثل پشهي مالاريا که چندين مرحله را در بدن انسان طي ميکنند و در گذشته منجر به مرگ انسان ميشده اما در حال حاضر واکسن مخصوص بيماري مالاريا ساخته شده است.
نمونه ديگر پشههاي خاکي خانواده سايکوديده زير خانواده فلابوتومينا (phlaebotominae) هستند که عامل بيماري سالک در انسان ميباشند. اين پشهها وقتي در روي صورت مستقر ميشوند يک تک سلولي بنام لشمانيوز را وارد بدن ميکنند و ايجاد بيماري سالک در روي پوست ميکنند.
همچنين مگس خانگي (Musca Demestica) در تمام مناطق جهان عامل مقادير زيادي از بيماريهاي خطرناك مانند وبا، تيفوئيد، تراخم، اسهال خوني و سياه سرفه بوده و از جهت بهداشت جهاني اهميت فراواني دارد.
د) حشراتي که نيش آنها سمي است.
تعدادي از زنبورهاي خانواده وسپيده (Vespidae) و اسفسيده (Sphecidae) و در مواردي زنبورهاي بالاخانواده آپويدا (Apoidea) که جزء حشرات مفيد و گرده افشان هستند و انسان را نيش ميزنند.
بعضي از انسانها به نيش زنبورها حساسيت شديدي دارند و دچار شوک شديدي ميشوند و در مواردي مشاهده شده که نيش زنبور منجر به مرگ انساني شده است. البته اغلب نيش يك زنبور باعث مرگ نميشود ولي چون زنبورها بصورت دستهاي هستند حملات خود را هم بصورت گروهي انجام ميدهند. مرگ بر اثر نيش يك حشره معمولا در مواردي صورت ميگيرد كه در قسمتهاي خاص و حساسي از بدن باشد.
حشراتي به نام fire ant با دو گونه (Black imported fire ant ) و (Red imported fire ant) وجود دارند كه از مناطق جنوب شرق آمريكا و از شمال كاليفرنيا به جنوب غربي آمريكا و حتي تا نواحي غرب در نيومكزيكو نيز گسترش پيدا كردند. در حال حاضر هر دو گونه محدوده خود را گسترش ميدهند.
هر دو گونه، آفت انسان، دام و حيات وحش هستند زيرا از راه نيش زدن و گزش باعث مزاحمت و يا ترس مي شوند. نام Fire ant به دليل نوع عارضي كه در اثر نيش زدن آن حاصل مي شود به آنها داده شده است كه باعث دردناك شدن، قرمز شدن و تورم ناحيه نيشزده شده ميگردد.
Fire Antها ابتدا پوست را گاز گرفته و سپس به نيش زدن قرباني خود اقدام ميكنند در طي نيش زني سم نكروتيز كنندهاي را به داخل پوست تزريق ميكنند كه نتيجه آن چرك كردن زخم مي باشد و معمولاً جاي زخم بر روي پوست باقي ميماند. در بسياري از موارد قربانيها به وسيلة چندين Fire Ant نيش زده ميشوند كه منجر به حالت تهوع و استفراغ و سرگيجه ميشود. در مواقعي كه درمانهاي پزشكي در دسترس نباشد حساسيت به زهر Firn Ant منجر به مرگ انسانها شده است. همچنين هر دو گونه به ماكيان جوان و تخم هاي تفريخ نشده آنها حمله ميكنند و باعث از بين رفتن آنها ميشوند. Fire Ants به بذرهاي سر حال جوانه زدن مثل لوبياي سويا و ذرت نيز حمله ميكنند و در زمين هاي خاكي كه سطح روئي خاك به طور مشخصي سخت ميباشد، باعث صدمه به ماشينهاي كشاورزي در مزرعه ميشوند.
همونطور كه گفته شد حشرات به دليل گستردگي گونهها در هر جايي ميتونند حضور داشته باشند ولي خوشبختانه يا متاسفانه به دليل استفاده بيش از حد سموم شيميايي براي دفع آفات و حشرات و همچنين آلودگي هوا و محيط زيست در شهرهاي بزرگ (كه خودش نوعي سم حتي براي انسان محسوب ميشه) اغلب اين موجودات زيبا تا حد ممكن خودشون رو از اين محيط دور نگه ميدارند.
آنتوژنی و بیولوژی :
نشو و نمای حشرات از بدو پیدایش تا رسیدن به مرحله بلوغ شا مل دو مرحله است : یکی دوره نشو و نمای جنینی و دیگری نشو و نمای بعد از جنین
الف – نشو و نمای جنینی :
تخم در حشرات سانترولیست Centrolecite است و هسته آن مرکزی است و اطراف آن یک طبقه ویتلوس ( Vitellus ) یا مواد غذائی به نام دوتو پلاسم ( Deutoplasme ) قرار گرفته است .بین این صبقه و غشاء تخم یک طبقه پروتو پلاسمی بنام پریپلاسم یا پلاسمای جداری وجود دارد. هسته در این نوع تخم ها ابتدا بهچندین قسمت می شود و این تقسیمات به قسمت پریپلاسم منتقل می گردد. سپس پریپلاسم به تعداد هسته ها تقسیم شده و اطراف هسته ها می گیرد و در نتیجه در سطح خارجی تخم یک حالت چند سلولی ایجاد می شود و به این ترتیب بلاستودرم (Blastoderme ) تشکیل می شود و سلولهای ناحیه شکمی بلاستودرم باریک شده و شکل استوانه پیدا می کند و نوار جنینی ( Bandelette ) در سطح شکمی و پشتی تخم تشکیل می شود. در نوار جنینی سلولهای مزودرمی تشکیل می گردد و سه لایه آکتودرم ، آندودرم و مزودرم مشخص می شود. اطراف سلولهای مزودرم دو پرده سلولز به نام آمینوز ( Amniose ) و سروز ( Seruse ) بوجود می آید. بطوریکه جنین در یک حفره به نام حفره آمنیوتیک (Cavite- Amniotique) محصور می گردد و جنین به رشد خود ادامه می دهد و در اغلب حشرا ت جنین تا آخرین مرحله رشد در قسمت شکمی و خارج از دوتوپلاسم باقی می ماند . ولی در پروانهها و زنبورهای خانواده دارد و شامل دو مرحله حرکتی است ، حرکت جنین از قسمت شکمی قسمت پشتی و برگشت جنین ازقسمت پشتی به شکمی جنین پس از طی این سه مرحله مرولا ، بلاستولا، و گاسترولا از جهت عرضی به چندین حلقه تقسیم می گردد. (Metamerism ) و در نتیجه دو ناحیه مشخص ، سر اولیه protocephalon و بدن اولیه protocrom در طول جنین بوجود می آید. سه مفصل ناحیه اول و سه مفصل اول ناحیه دوم مجموعا سر را تشکیل می دهند ، سه مفصل دوم ناحیه دوم ، سینه و بقیه مفصلهای ناحیه دوم شکم را می سازند.
ب- نشو و نمای بعد از دوره جنینی :
در حشرات پس از پایان دوره نشو و نمای جنینی نوزادی به نام لارو یا پوره از تخم خارج میشود که دارای دو خصوصیت اصلی ، یکی تغییر جلد ( Ecdysis ) و دیگری دگردیسی Metamorphosis) ) می باشد. تغییر جلد در دوره نشو و نمای بعد از جنین در چند نوبت و به فواصل معین صورت می گیرد.
1- تغییر جلد و مکانیسم آن :
این پدیده یک نوع تغییر و تحول ساختمانی است ،که تعویض جلد کیتینی یکی از علائم ظاهری آن می باشد . تغییر جلد انگیزه هورمونی دارد که به وسیله هورمونهای تغییر جلد به وسیله یک یا چند غده آندو کربن ترشح می شود و در مرحله لاروی یا پورگی صورت می گیرد. در حشرات با دگردیسی ناقص ظهور تدریجی صفات حشره کامل در مرحله پورگی مشاهده می گردد. فاصله بین دو تغییر جلد در مرحله لاروی یا پورگی سن (instar ) نامیده می شود . عوامل خارجی نظیر حرارت ، رطوبت و رژیم غذائی باعث تغییراتی در تعداد دفعات تعویض جلد در حشرات میگردد. تعداد سن پورگی یا لاروی به تعداد دفعات تعویض جلد در حشرات می گردد . تعداد سن پورگی یا لاروی به دفعات تعویض جلد بستگی دارد و در گونه های مختلف حشرات متغیر است. تغییر جلد رادیاستازهای هضم کننده وکوتیکول درونی و همچنین ترکیبات دفعی نظیر اوکسالاتها و اورات ها تشکیل می دهد . جهت انجام تغییر جلد ابتدا حشره در یک نقطه ثابت شده و فعالیت غذائی خود را متوقف می سازد و سپس مقدار زیادی هوا و یا آب وارد بدن خود کرده و به این ترتیب به فشار داخلی بدن می افزاید. و در نتیجه جلد کهنه از ناحیه پشت سر و قفس سینه شکافی به شکا T پیدا می کند و حشره خود را با حرکات مخصوص از همان شکاف از داخل جلد کهنه خارج می کند. جلد تازه تدریجا تغییر رنگ داده ،سختی آن افزایش می یابد . مراکز ترشح کننده هورمون های تغییر جلد ، سلولهای بزرگ عصبی ترشحی در قسمتهای جلوئی و میانی مغز اول می باشند که هورمون مغزی ترشح می کنند . این هورمون به نوبه خود سبب فعال شدن غده پیش قفس سینه ای prothoracic gland می گردد که ترشحات هورمونی این غده عامل تغییر جلد است .
2- مکانیسم دگردیسی Metamorphosis :
حشراتی که نشو و نموء خود را به صورت لاروی (کرمینه) طی می کنند در این مرحله دارای قدرت تغذیه و تخریب فروان هستند. بدین جهت شناسائی مرحله لاروی در کشاورزی اهمیت فوقالعاده دارد. لاروهای جوان که از تخم خارج می شوند اغلب بلافاصله شروع به تغذیه میکنند ولی گاهی تا مدتی از تغذیه خودداری می نمایند، لارو حشرات هنگام تغذیه رشد و نمو کرده ، ازدیاد حجم پیدا می کند و سپس تغییر جلد می دهد فاصله بین دو تغییر جلد را یک سن می گویند. تعداد تغییر جلد در گونه های مختلف متفاوت ولی برای یک گونه معمولا ثابت است مگر در موارد استثنائی که تحت تاثیر حرارت و سایر شرایط خارجی ممکن است تعداد آن متغیر باشد. در حشراتی با دگردیسی کامل هیچ گونه شباهت ظاهری بین لارو و حشرات کامل وجود ندارد. تبدیل لارو به حشره کامل ، طی دو پدیده هورمونی هیستولیز Histolysis و هیستوژن Histogenesis صورت می گیرد. در مرحله هیستولیز تمام اعضاء داخلی بدن لارو از قبیل دستگاه گوارش ، عصبی ، تنفسی ، ماهیچه ها و غیره از بین می رود . به طوری که بدن لارو تبدیل به کیسه ای که محتوی ماده لزجی است می شود. در طول دوره شفیرگی طرح اندامهای حشره کامل ریخته می شود . نوزاد حشرات با دگردیسی ناقص را پوره Nymph می گویند که از نظر خصوصیات مورفولوژیک شباهت زیادی به حشره کامل دارد . نوزاد بعضی حشرات نظیر یک روزه ها و طیاره ها مانندها اگر چه در سنین اول مجهز به طرح اولیه بال ها می باشد ولی دارای اختلاف مورفولوژیک و بیولوژیک قابل توجهی با حشرات کامل خود هستنداین نوع پوره ها ، گاهی « نایاد » نامیده می شوند و دگرگونی نیمه کامل دارند.
حشرات را با توجه به مراحل رشدی بعد از نشو و نمای جنینی به دو گروه عمده به شرح زیر تقسیم می کنند :
الف – حشرات با استحاله ناقص یا تدریجی Heterometabola :
حشرات با استحاله ناقص یا تدریجی ، نوزادان و افراد جوان که پوره نامیده می شوند کم و بیش شبیه حشرات کامل می باشند و فقط از لحاظ اندازه ، طول ، تعداد بندهای حشرات شاخک ، چشم های ساده ،شکل و اندازه بال ها با آنها متفاوتند . در گونه هایی که دارای چشم مرکب می باشند این اندام از همان مراحل اولیه رشد در پوره ها دیده می شود. در گونه های بال دار بال ها ابتدا به صورت جوانه هائی در پشت سینه دوم و سوم ظاهر می شوند و طی سنین مختلف به تدریج رشد کرده و قبل از بلوغ کامل می شوند. حشرات با استحاله ناقص به نوبه خود شامل گروههای زیر می باشد.
1- حشرات بدون استحاله ( Ametabola ) این گروه شامل حشرات بدون بال Apterygota می باشند و راسته های Collembola (پادمان) Protura (بی شاخکان) Diplura ( دم چنگالان) و Thysanura(دم ریشکداران) در این دسته قرار دارند.
2- حشرات پالئومتابولا Paleometabola – در این گروه پوره ها دارای خصوصیات ساختمانی ابتدائی هستند و بندهای شکم مجهز به پیوست های جانبی می باشند . بعلاوه تغییر جلد در مرحله حشره کامل نیز صورت می گیرد . ردیف یک روزه ها ( Ephemeroptera ) از این گروه هستند.
3- حشرات پورومتابولا Paurometabola: در این گروه پوره ها و حشرات کامل از لحاظ محیط زندگی و رژیم غذایی تفاوت چندانی ندارند و پوره ها بتدریج که رشد می کنند به حشرات کامل مشابهت بیشتری پیدا می کنند.
حشرات ردیف راست بالان Orthoptera ، مساوی بالان Isoptera گوشخیزکها
Dermaptera, Zoraptera, Psocoptera, Embioptera, Dermaptera, Homoptera, Heiptera, Anoplura, Mallophage
جزء این گروه هستند.
4- حشرات همی متابولا Hemimetabola: در این گروه بین محیط زندگی نوزاد و حشرات کامل اختلاف فاحش وجود دارد. پوره ها که نایاد ( Nayad) نامیده می شود آبزی هستند و به وسیله آبشش یا تراشه برانشی تنفس می کنند و دارای غلافهای بالی یا Pterotheca می باشند، در صورتی که حشرات کامل خشکی زی هستند و با تراشه تنفس می کنند . گاهی رژیم غذایی نایادها با حشرات کامل نیز متفاوت است .
5- حشرات نئو متابولاNeometabola : در این گروه نوزادان بلافاصله پس از خروج از سن اول به علت نداشتن Pterotheca ، و تفاوت زیادی با حشرات کامل ، همانند حشرات Holometabola ، لارو نامیده می شوند. در این گروه بال در سن آخر و در مرحله ای شبیه مرحله شفیرگی حشرات با استحاله کامل ظاهر می شود. حشرات راسته پا حباب داران Thysanoptera و عده ای از جوربالان Homoptera جزء این گروه می باشند.
ب- حشرات با استحاله کامل Holometabola :
در حشرا ت این گروه نوزادان و افراد جوان هیچ گونه شباهتی با افراد کامل ندارند و غالباً از لحاظ محیط زندگی ، نوع غذا و عادات و رفتار با حشرات کامل تفاوت دارند، اگر چه در عده ای نیز رژیم غذایی یکسان دیده می شود. نوزادان یا لاروها در این گروه کم و بیش شبیه کرمها می باشند و به همین لحاظ آنها را « کرمینه » نیز گفته اند . بر خلاف پوره ها، سنین مختلف لاروی فقط از نظر اندازه با هم متفاوتند . لاروها هرگز دارای چشم مرکب نیستند و جوانه بال در آنها در زیر جلد تشکیل می شود و قابل روئیت نیستند . لاروها به نوبه خود در گروههای مختلف حشرات با استحاله کامل اشکال متفاوتی دارند. که در مراحل نشو و نمای فردی در این گروه به آنها اشاره خواهد شد. لاروها پس از تکمیل دوران تغذیه تبدیل به عروسک یا شفیره می شوند و در این مرحله حشره دارای تحرک چندانی نیست و در واقع مرحله سکون یا استراحت موقت است . شفیره ها از نظر شکل ظاهری هیچ گونه شباهتی با لاروها یا حشرات کامل ندارند، اگر چه آثار بال، شاخک ها و حتی پاها ممکن است از زیر جلد و یا خارج از جلد بدن مشهود باشد. در حشرات Holometabola افراد کامل در حالی که تمام اعضاء بدن آنها کامل است به یکباره از جلد شفیره خارج می شوند ( بال پولکی ها و دو بالان) و یا این اندامها به فاصله چند روز در سطح بدن ظاهر می شوند .( سخت بالپوشان و زنبورها ) در این گروهها، حشرات کامل ممکن است احتیاج به تغذیه نداشته باشند یا مختصری از مایعات نظیر شیره گلها ، عسلک ، یا شب نم تغذیه نمایند . البته گروههایی نیز هستند که قبل از بلوغ باید تغذیه نمایند.
مراحل نشو و نمای فردی در حشرات Ontogeny :
مراحل نشو و نمای فردی در حشرات شامل ، تخم ، پوره یا لارو ، شفیره و حشرات کامل می باشند در حشرات با استحاله ناقص یا تدریجی مرحله شفیرگی دیده نمی شود.
1- تخم: - تخم از عوامل عمده تکثیر گونه است و در مواردی نیز وسیله انتشار می باشد. بعلاوه در بعضی گونه ها مانند بسیاری از شته ها ، پروانه کرم ابریشم و نظایر آنها تخم مرحله مقاومت حشره در مقابل عوامل نامساعد
|